הרשמה לעדכונים

עדכונים על מסיבות, מוזיקה מצויינת וכל מה שטוב בטראנס הישראלי, אצליכם במייל לפני כולם!

חם בפורטל

פרוגרסיב טראנס

פרוגרסיב טראנס – המוזיקה שעובדת

פרוגרסיב טראנס הוא ללא ספק אחד מהז’אנרים שעוברים הכי הרבה טרנספורמציה ושינויים כבר מתחילת דרכו וקל ליצור בלבול של החדש מול הישן אז החלטנו לעשות סקירה קלילה על הפרוגרסיב טראנס, מאיפה ולאן כדי שתוכלו להכיר קצת יותר לעומק את הז’אנר ששובר רחבות מסביב לעולם.

על קצה המזלג, מה זה פרוגרסיב

כאשר משתמשים במונח “פרוגרסיב” בכדי לתאר סגנונות של מוזיקה, בדרך כלל מתכוונים לטראקים עם מבנה בסיסי שמתווספים אליו עוד צלילים במהלך הטראק, אך כאשר משתמשים במונח לתאר ז’אנר של מוזיקת הטראנס, מדובר על סגנון מוזיקה שלא שם את המלודיה במרכז והיא לא העיקר, אלה מתרכז יותר באווירה, ובתחושות הפיזיות שהטראק יכול ליצור לבליין. מה זאת אומרת? פרוגרסיב טראנס או “פרוג” טראנס הוא ז’אנר שמתמקד בעיקר ברצועות הבאס ה”מהפנטות” שחוזרות על עצמן וגורמות לנו לרקוד שעות בלי להפסיק, המטרה של הטראק הוא להביא אותנו לנקודה שבה אנחנו באמת לא שולטים בעצמנו והבאס מזיז אותנו בסוג של “טראנס” שלנו עם עצמינו ביחס לסביבה שבה אנו נמצאים.

הפרוגרסיב טראנס של “פעם” היה מאוד שמן, עמוק, עוטף, אפלולי ועם ים של אווירה. הוא באמת היה מצליח להכניס אנשים למצבי הוויה שונים וחדשים, גם ללא פותחי תודעה.

פרוגרסיב טראנס היום

פרוגרסיב טראנס היום הוא הז’אנר הכי “מיינסטרים” של מוזיקת הטראנס, יש לו נוכחות יציבה מאוד ברוב הפסטיבלים הגדולים בעולם וגם בארץ, יותר אנשים מזדהים עם הז’אנר הזה מאשר עם הז’אנרים הישנים והוותיקים יותר כמו גואה טראנס ויש יותר ויותר אמנים שמתחילים לנגן את הסגנון הזה לאור הדרישה הרבה. יש לו ביקוש לא רק בטבע אלה גם במועדונים, לפעמים אפילו במסיבות מיינסטרים “יוקרתיות” מוסיפים בסוף המסיבה איזה אמן פרוגרסיב טראנס בשביל לשבור לגמרי את המועדון לפני סוף המסיבה ולתת לטרנד לעשות את שלו גם בקרב קהילת המיינסטרים.

לאומת הגואה טראנס, בפרוגרסיב טראנס יש פחות צלילים ו”אווירה” ברקע והטראק יותר מקובע וכמעט ללא שינויים או התפתחות מאסיבית. כמו כן, יש בו שכבות צליל רבות ו BPM גבוה כמו בכל סגנונות הטראנס (מגיע לממוצע של 138 BPM) עם עליות רבות לצד מלודיות וצלילים עם נטייה פסיכדלית.

בתחילת שנות ה 90 רוב תרבות הטראנס התרכזה בהודו ולא היה עניין רב בפרוגרסיב טראנס אך לאחר שהגיעו לז’אנר אמנים שעסקו בעבר בסגנונות אחרים כמו טכנו, האוס, אלקטרו, ברייק ביט ואפילו רוק כבד, לאט לאט החלו להבנות צורות מוזיקליות יחודיות וכך נוצר הפרוגרסיב טראנס המפורסם.

פרוגרסיב טראנס מסיבת טבע
מוזיקה שמביאה אושר. צילום: איליה חנוקייב.

צעדיו הראשונים של הפרוגרסיב טראנס

את הדחיפה הראשונית נתנו בין היתר שני אלבומים שהשתחררו בערך במקביל, האלבום הראשון הוא של Atmos (Head Cleaner) שנותן בראש עד היום ומוזכר בהרבה סטים של אמנים וותיקים וחדשים כאחד. אטמוס הוא אמן פולני בשם Tomasz Balicki שהיה חתום בלייבל Spiral Trax עם המוזיקה הכל כך מיוחדת על גבול ההיפנוטית שמביאה לידי ביטוי באלבום הזה את מאפייני הפרוגרסיב טראנס בחיתוליהם. היא איטית יותר מהטראנס המקורי, כבדה יותר ועוצמתית יותר, עם דגש על הקצב הנמוך ורצועות הבאס השופעות שמושפעות חזק מאוד מהטכנו הגרמני.

האלבום השני שפרץ את גבולות הטראנס הוא Minilogue של הצמד השוודי Marcus Henriksson ו Sebastian Mullert, שנקראו בייחד Son Kite תחת תת הלייבל Liquid Audio Soundz של הלייבל הענק Nova Tekk. אלבום זה היה מושפע יותר ממוזיקת הטכנו, יותר איטי ורגשי, אם היינו מרימים מסיבה רק ממוזיקת פרוגרסיב, אטמוס היה מנגן בקרחנה של הבוקר-צהריים בזמן שהשוודים האהובים היו מרעידים אותנו בלילה-בוקר.

הפרוגרסיב טראנס של “פעם” היה מאוד שמן, עמוק, עוטף, אפלולי ועם ים של אווירה. הוא באמת היה מצליח להכניס אנשים למצבי הוויה שונים וחדשים, גם ללא פותחי תודעה. אחת ההפקות מהחזקות והפופולריות ביותר שהיו עד היום בישראל, האימפריה השלישית היו נקודת ציון מרכזית בקידום והנגשת הז’אנר הזה דרך אירועים שלא יביישו שום פסטיבל בעולם, זאת הייתה תקופה שהזרם הזה שלט ברחבות ושינה בקלות מצב תודעתי של דור שלם.

כמה דוגמאות לפרוגרסיב טראנס בתחילתאמצע דרכו

אטמוס – Atmos

סון קייט – Son Kite

יוטיופיה – Yotopia

קוסמה – Cosma

פרוגרסיב טראנס בעידן החדש

עם ריח הצלחה מתוק והפוטנציאל העסקי הרב שנוצר סביב עולם המוזיקה הפסיכדלית ביחס לתרבות המוזיקה האלקטרונית העולמית, משקיעים רבים החלו להביע עניין, לחקור ולהתעניין במה לעזאזל מצליח להרעיד כל כך הרבה רחבות מסביב לעולם כשהלב של התרבות הזאת הוא בכלל מחתרתי ביסודו.

אמנם ישראל היא מעצמת טראנס ולגמרי נותנת את הטון המוזיקלי בעולם דרך האמנים שלנו שבולטים בכל ליינאפ נחשב מסביב לגלובוס, גם ברזיל ומקסיקו לא פראיירים בכלל ובולטים חזק מאוד על המפה דרך אירועים ענקי מימדים שמבוססים ביסודם על הפרוגרסיב טראנס של העידן החדש. שיתוף פעולה מאוד לא מפתיע שהגיע מלייבל אחד ההכי מובילים כיום בז’אנר ה EDM בשם Armada של הקינג הבלתי מעורער של הקלאבטראס Armin Van Buuren עם הישראלים Vini Vici הוא סימן היכר נהדר לכמה עוצמתית המוזיקה הזאת ואיך היא לגמרי במסלול המהיר להיות הטרנד הבא בקהילת המוזיקה האלקטרונית המסחרית והפופולרית.

פסטיבל טראנס יוניברסל פאראללו Universo Parallelo
אווירה – פסטיבל יוניברסו פרלאלו בברזיל. צלם לא ידוע.

יחד עם הכיוון היותר מסחרי, הרבה אמני פרוגרסיב טראנס דווקא מחליטים לחזור למקורות ולעשות טרנספורמציה למשהו מעצים יותר פנימה, מאשר החוצה. אחת הדוגמאות הבולטות ביותר הוא ללא ספק Ace Ventura שמצליח לייצר פרוגרסיב טראנס ברמה מאוד גבוהה אך גם לשמור על באלאנס נכון בכדי לא לפגוע בקהילת האנדרגראונד ותמיכתם מאז צעדיו הראשונים.

דוגמא נהדר נוספת היא ללא ספק Bliss שעם עבר עשיר מאוד ביצירה הצליח ליצור לעצמו סגנון מאוד ייחודי ושונה מכל שאר האמנים שמצד אחד נוגן חזק מאוד בקהל של המיינסטרים אך מצד שני גם מביא איתו רמת הפקה מאוד גבוהה ובכך מספק מעבר ל”שואו” מרשים גם חוויית שמיעה מאוד איכותית.

כמה דוגמאות לפרוגרסיב טראנס בתקופה הנוכחית

אייס ונטורה – Ace Ventura

מורטן גראנאו ופאקסה – Morten Granau & Phaxe

טיקון – Ticon

ויני ויצ’י – Vini Vici

זה הכל ליום, אם יש לכם מה להוסיף למאמר או שבא לכם לחלוק משהו עם הגולשים על הנושא, תשאירו תגובה במערכת התגובות למטה.

נ.ב
אגב יש לנו אחלה > רדיו פרוגרסיב טראנס באתר, שימו אוזן.

4 תגובות

  1. מאוד מעניין.
    המילה פורוגרסיב נגזרת מהמילה פרוגרס- התקדמות. בכל תקפות זמן אותה התקדמות מקבלת משמעות שונה. אלבום האומן הראשון תוצרת כחול לבן של ההרכב indoor נקרא פרוגרסיב טראנס. הסגנון שלו ביחס למה שמכונה היום פרוגרסיב רחוק שנות אור, אבל ביחס לתקופה ההיא אכן זה היה מאוד פרוגרסיבי ומתקדם.
    ניצנים מוקדמים של פרוגרסיב “מודרני” כפי שמוכר היום אפשר לזהות סביב 2000- 2001 האלבום danz ego של yumade הוא דוגמא טובה וסיפתח לכל הפרוגרסיב העצום שהגיע בשנים 2003- 2004. דבר מעניין נוסף הוא שהרוגע והשלווה שאיפיינו את הפרוגרסיב בתחילת דרכו הגיעו ממדינות “רגועות” וזה היה אחד המאפיינים (בין השאר אבל ממש לא רק) של המוזיקה שלהם. סון קייט משוודיה שהוזכרו כאן הם דוגמא טובה וכמובן גם ליקוויד סול משוויץ, בהמשך גלובליזציה לא פסחה על הטראנס וכיום מאוד מאוד קשה להגדיר טראנס ע”פ ארץ המוצא של האומן.
    חזרה לפרוגרסיב- זה סגנון שלמרות השינויים שחלו בו (באסי איטי, אטמוספרי, קר, מנוכר ואמביינטי משהו בתחילת דרכו עד סגנון יותר מהיר לעיתים “טכנואידי” ו”קשה”) תמיד יוכל שומר על מאפייני זיהוי מסויימים שכל מי שומע יגיד: “זה פרוגרסיב!”

כתיבת תגובה

הצטרפו לקהילה

נדאג לעדכן אותכם במסיבות הכי מחשמלות והסטים של הדי ג’יים הכי חריפים. בום!