מוזיקת טראנס ואיזה סגנונות טראנס קיימים

מוזיקת טראנס, סגנונות טראנס ואיך טראנס נשמע, המדריך המלא

אחרי ששאלתם אותנו אינספור פעמים מה מאפיין כל סגנון ואיך אפשר להבדיל בין הזרמים השונים של הטראנס, הרי בפניכם המדריך המלא לרוב סגנונות הטראנס הפופולרים וכל מה שתצטרכו לדעת על המוזיקה הנהדרת הזאת

מוסיקת הטראנס נותנת לשומע אותה ההרגשה כאילו הוא חולם בעודו ער, בדרך כלל הופעות טראנס הן מסיבות או פסטיבלים חוקיים או בלתי חוקיים שנמשכים בין 12 שעות עד לכמה ימים תחת כיפת השמיים במדברות או יערות, דבר שמעצים את החוויה ונותן הרגשה של אחדות ואהבה בין כל מי שנמצא בהופעה, לכן הז’אנר מזוהה עם החופש והאהבה.

יש את אלו הטוענים שהטראנס הוא הסם הטוב ביותר והרגשת האופוריה מגיעה מהריקוד, מאהבת הטבע והאנשים הסובבים אותך והאזנה למוזיקה. לטענתם אפשר להגיע לרגעי השיא גם בלי תוספות של כימיקלים או צמחים טבעיים המעצימים חוויות, תחושות ורגשות. ואנחנו ללא ספק נסכים איתם, אין דבר טוב ומדוייק יותר ממלהגיע ל”נירוונה” שהטראנס מציע ללא שום תוספות כימיות.

טראנס הוא מצב תודעתי בלתי נורמאלי, מצב בו האדם נמצא בין שינה לערות, מאופיין בניתוק חלקי או מלא מהסביבה הפיזית, ואפשרות לראות “חלומות מציאותיים”
(Lucid dreams).

הרבה אנשים אומרים שהשיא של מסיבות הטראנס הוא בזמן זריחת השמש. כשהשמש עולה אלו הם הרגעים בהם הקהל מתקרחן הכי חזק שאפשר ואפשר להרגיש שאתה בתוך גן חיות קסום כשכולם משדרים בדיוק על אותו הגל ומכוונים בדיוק לאותו המקום. כשקרני השמש מתחילות למלא את השמיים איתן גם הרגשות והתחושות של האהבה והאחדות.

מוזיקת טראנס, סגנונות טראנס ואיך טראנס נשמע, המדריך המלא
פסטיבל אוזורה – אחד מהפסטיבלים הכי גדולים בתרבות הטראנס העולמית. צלם לא ידוע

טראנס ומסיבות טבע

תרבות מסיבות הטראנס בטבע החלה בגואה שבהודו, ומשם התפשטה לשאר העולם, עד היום גואה נחשבת לאתר התיירות הטוב ביותר לאוהבי מסיבות הטראנס והגואה. את הצורה החדשה שלה מוסיקת הטראנס החלה לפתח בתחילת שנות התשעים באירופה, מקור הז’אנר הוא בעיקר מהטכנו וההאוס. הטראנס מאופיין בשכבות צליל מרובות שחוזרות על עצמן בלופ ויוצרות מקצב עם השפעה היפנוטית ופסיכודאליות שלא תמצאו כמעט בשום ג’אנר של מוזיקה אלקטרונית אחר.

בנוסף, ברוב סוגי הטראנס יש טמפו (BPM) גבוה ושימוש מרובה בסינתיסייזרים ומכונות תופים שיוצרים צליל פסיכדלי ומונוטוני. מבחינת אלמנטים אחרים של מוזיקה, בדרך כלל אין בטראנס שירה אנושית או ווקאלים (Vocals), אך כן באות לידי שימוש נרחב רצועות מסרטים או מקורות אחרים שמדברים לרוב על מודעות, תודעה, אמונה או כל דבר אחר מעולם הרוחניות.

סצנת מסיבות הטבע ומסיבות הטראנס בארץ הוא אחת הסצנות החזקות והפופולריות ביותר, האירועים מתחילים ממסיבות מחתרתיות של חברים של 300 איש ועד פסטיבלים של 5-4 ימים המכילים כ 10,000 איש. בנוסף לכמות הרבה של האירועים גם מספר האמנים הישראלים שיוצרים טראנס גדול מאוד ואפילו מבין ההכי גדול בעולם. וניתן לראות כי הרבה מאמני הטראנס המפורסמים בעולם הם ישראלים שחתומים בחברות תקליטים מהמובילות בעולם ושכמעט בכל אירוע טראנס בסדר גודל עולמי ניתן לראות נציגות ישראלית מכובדת מאוד. לאחרונה אפשר גם לשים לב לשילובי כוחות של הפקות ישראליות כמו מוקשה Moksha או גרוב אטאק Groove Attack שמצטרפות ולוקחות חלק גדול בפסטיבלים בעולם.

דבר נוסף הבולט בסצנת הטראנס הוא שכל אמן, יכול להיות גם DJ עצמאי עם שם במה ספציפי וגם להימצא בכמה פרויקטים משותפים בו זמנית. לדוגמא ראג’ה ראם, שמופיע גם לבד, אבל גם בתור חלק ביותר משלושה פרויקטים משותפים מצליחים כרגע (The Infinity Project, ,1200Micrograms, Shpongle ועוד…). דבר זה אפשרי בסצנת הטראנס בגלל האהבה והאחדות שיש בה, כל אמן מרגיש חופשי לשתף פעולה ולהוציא טראקים עם כמה אמנים אחרים בו זמנית בלי לפגוע בשום אמן אחר ובסגנון והקו המוזיקלי שהוא מייצג, בצורה הזאת אפשר לעשות שיתופי פעולה מעניינים מאוד של אמנים עם סגנונות טרנס שונים שמביאים ל”שולחן” המוזיקלי כמה טעמים שונים ובאופן הזה יוצרים מתכון חדש ומעניין.

טראנס ומסיבות טבע
רחבת טראנס חסרת מעצורים – פסטיבל דוף. צילום: חיים סולומון.

איזה סגנונות טראנס קיימים ?

גואה טראנס

זהו ז’אנר מוסיקלי שהתחיל להתפתח בסוף שנות ה-80 בגואה שבהודו, גואה טראנס נחשב לסגנון הטראנס הקדום ביותר וכהשראה לשאר הסגנונות. הז’אנר התפתח בהשראת מוסיקה הודית, אינדסטריאל, EBM, אסיד האוס, רוק פסיכדלי, ומתרבות ההיפים.

לגואה יש קשר הדוק עם טראנס פסיכדלי, בעוד הטראנס הפסיכדלי הוא בעל צליל “מתכתי” יותר והגואה טראנס יש צליל יותר “גולמי”, גם הגואה טראנס וגם הטראנס הפסיכדלי ברוב המדינות נמצאים במחתרת ונחשבים לפחות מסחריים מצורות אחרות של טראנס.

יצירות מפורסמות רבות בז’אנר נכתבו או קיבלו את האופי שלהן אחרי שימוש ב LSD (סם משנה תודעה) ואפשר להגיד שהקשר בין הז’אנר לסם הוא חזק והדוק מאוד.
לדוגמא- Goasia

אסיד טראנס

זהו תת סגנון של הגואה טראנס, זהו סגנון ישן יותר עם מבנה מלודי קצר ופשוט. המקצבים ברוטאליים יותר והמלודיות “אפלות” ומלאות סאונדים מרחפים ואווירתיים יותר.

לדוגמא: Union Jack

פרוגרסיב טראנס

(או- פרוג) זהו ז’אנר מאוחר לגואה טראנס הקלאסי.
גם בו יש שכבות צלילים רבות, BPM גבוהה (ממוצע 145), צלילים פסיכדליים, מלודיות, ועליות, אך בניגוד לגואה טראנס הוא יותר חדשני, הבאסים מהווים חלק יותר עיקרי ויש פחות צלילים ברקע מאשר בגואה טראנס, כל הטראק יהיה יותר מהפנט ומקובע בלי הרבה שינויים.
לדוגמא: Symphonix

עוד מידע על > פרוגרסיב טראנס

טראנס פסיכודלי

(או- Psytrance) סגנון הטראנס הראשון שהתפתח מתוך הגואה בתחילת שנות ה-90, הוא יותר מהיר (מגיע ל155 BPM ) אך רוב המאפיינים דומים, מלבד הצליל היותר “מתכתי” וסינטטי שיש לטראנס הפסיכדלי כמו שאמרנו קודם.

בעוד שבגואה טראנס יש יותר שימוש בסינתיסייזר ובסמפלרים, בטראנס הפסיכדלי יש יותר שימוש בדגימות (סאמפלים) שעברו מניפולציה במכשירים דיגיטליים שמדמים את הסינתיסייזר בגרסא יותר מתקדמת.
לדוגמא: 1200 Micrograms

עוד על > מוזיקת פסייטראנס

אמביינט

( ו- Psy-Bient, Psy-Chill) זהו סגנון של מוסיקה אלקטרונית שיוצר אווירה מבלי לדרוש את ריכוז השומע. מוסיקה זו נשמעת בעיקר בבמות ה Chill-Out במסיבות טראנס שונות. האמביינט התפתח ממוסיקה קלאסית של המאה ה-20, מינימל, רוק וChill-Out, הסגנון החל להתפתח בשנות ה70, באירופה, ומכיל כלי נגינה בעיבוד אלקטרוני לצד הסינתיסייזרים.

האמביינט אחרי תוספת צלילים פסיכדליים יצר את הפסיי-ביינט או בשמו השני פסיי-צ’יל וזה מה שאנחנו שומעים במסיבות טראנס בדרך כלל.
לדוגמא: Light Child

פול און טראנס

הוא אחת מהצורות הבולטות של הפסיי טרנס, בעל רצועות בס גדולות (2 או 3 באסים קצרים בין כל צליל בקצב 4/4), עם מלודיות מדבקות ושינויים מהירים וגדולים בתדירות הצלילים. לעיתים קרובות בשילוב עם סגנון האפליפטינג טראנס.

בדרך כלל מנוגן בשעות הזריחה כאשר הקהל היפר אקטיבי ומחפש צלילים חזקים ומהירים לרסק את הרצפה איתם ולשחרר אנרגיות.
לדוגמא: Bliss

מאמר מפורט יותר על > טראנס פול און

דארק טראנס

שילוב של טראנס פסיכדלי, גואה טראנס וטכנו. בעל קצב מאוד מהיר (מתחיל ב150BPM ויכול להגיע עד ל190 BPM) בדרך כלל עם דגימות ומילים “אפלות”.
לדוגמא: Cosmo

עוד על > דארק פסייטראנס

היי טק טראנס

(או- טק) התפתח גם הוא בשנות ה90. זהו שילוב הדוק בין טכנו לטראנס, בעל רצועות בס שלא משתנות, דגש חזק על צלילי התופים וצלילים מדויקים (לעיתים תוספות צלילים מסגנון האמביינט).
לדוגמא: Amras

טראנס פיני

(או- Spugedelic Suomisaundi, Freestyle, Freedom,) זהו פיתוח של סגנון הפסיי טראנס שהתחיל בפינלנד באמצע שנות ה90. יש בו את הקצב שיש לכל סגנונות הטראנס, אבל חוץ מזה הסגנון הוא לגמרי “פריסטייל”, מלווה בהרבה מלודיות, עם השפעה חזקה מתחילת הדרך של הגואה טראנס, צלילים של מוזיקה שבטית, צלילי אסיד, צלילים ממשחקי מחשב של שנות ה80, וצלילי גיטרה או סאמפלים “פאנקיים”.
לדוגמא: Texas Faggott

שילובים– ניתן לשלב סגנונות מתוך הז’אנרים של הטראנס, כך שיהיה בו מאפיינים של יותר מסגנון טראנס אחד, כמו טראק שיהיה בו פרוג, ודארק ואפילו דאונטמפו סופר פסיכדלי מזרם הזנון. לדוגמא: Merkaba

 

אך גם ניתן לשלב ז’אנר של טראנס עם ז’אנר אלקטרוני או אפילו לא אלקטרוני וכך לקבל טראק עם מאפיינים עיקריים של יותר מסגנון מוסיקה אחד, לדוגמא:

גליץ’ וטראנס

Citharia

אלקטרו סווינג וטראנס

The Odd Company

סגנונות טראנס ומוזיקה אלקטרונית נוספים אך פחות פופולרים

Euro Trance

(פיתוח ושילוב של הארד, פרוג, דרים, ויורו דאנס).
לדוגמא: Jan Wayne

טראנס Buchiege

(סגנון שהתפתח בסין, בעל הרבה מלודיות כבדות ומסובכות וקצב גבוהה בין 210-220 BPM. לעיתים קרובות עם סאמפלים ווקאלים. והוא כמו הארד רק בסאונד “שמח” יותר).
לדוגמא: Overhead Champion

Future pop

(בעיקר Anthem טראנס, עם גוף אלקטרוני, ומלודיות קרות ואפלות).
לדוגמא: Icon Of Coil

איביזה טראנס או Balearic Beat, Balearic Trance

(טראנס רגוע, בשילוב של צ’יל אווט, צלילי הגיטרה הם חלק עיקרי וטראק יהיה מלווה לרוב בצלילים נעימים כמו צלילי גלים).
לדוגמא: Roger Shah

 

חושבים שיש לכם משהו להוסיף ? חסר משהו ? שאלות, טענות, מענות, מחפשים כיוון או סתם מאנצ’ לבמבה ? תגובות בתגובות למטה 🙂

18 תגובות

  1. בעיקרון קצת קשה לקטלג את סקאזי במשבצת ספציפית כי המוזיקה שלו מאוד מגוונת אבל אם ליחס את זה לעולם הטראנס אז היינו אומרים שזה יותר מיינסטרים מאשר טראנס. זה שיש שם קיקים ומקצב של טראנס והוא היה פעם אמן שהיה מזוהה עם מסיבות טראנס לא בהכרח אומר שהוא מנגן את הטראנס הפסיכדלי שכולם מדברים עליו היום.

    היינו שמים אותו יותר לכיוון ה EDM והטראנס המסחרי.

כתיבת תגובה

הצטרפו לקהילה

נדאג לעדכן אותכם במסיבות הכי מחשמלות והסטים של הדי ג’יים הכי חריפים. בום!