דארק טראנס, דארק פסיי, היי-טק, פורסט ועוד שלל זרמים אחרים שמרכיבים את אחד מהז’אנרים הכי מחתרתיים בתרבות המוזיקה הפסיכדלית העולמית והם ללא ספק אחת מהחזיתות האיתנות יותר למי שמחפש תדרים עמוקים יותר ומעבירי מסר. בואו להכיר את השורשים של עולם הטראנס האפל והקשוח יותר שתופס יותר ויותר תאוצה מעונה לעונה.
הסגנון החל להתפתח כמו שאר הז’אנרים בטראנס במהלך שנות ה-90 והגיע לשיאו ב 2004 כאשר יצא ממחתרות אל המיינסטרים בכל העולם. זהו סגנון הטראנס המסורתי ה”אגרסיבי” ביותר, הבלתי מתפשר וה”לוחמני” ביותר. הדארק טראנס עצמו פיתח תתי-ז’אנר וקהל מעריצים שהולך וגדל בכל העולם והיום אפשר להגיד שהוא אחד מהסגנונות הפופולארים ביותר בקרב חובבי הטראנס הפחות מסחרי.
דארק טראנס – ההתחלה
בשנות ה-90 המאוחרות, כאשר הטראנס הפך לשם דבר בכל העולם, אומנים רבים מצאו עצמם מחפשים את פסגת הקיצוניות האישית שלהם, או במילים אחרות, אילו ז’אנרים טרם התערבבו בטראנס ומהו הדבר שחסר להם באוזניים ובעיקר ברחבה. הבשורה לא איחרה לבוא, והיא הגיעה מ 3 מוקדים מרכזיים במקביל: דנמרק, גרמניה ומאמא רוסיה.
הדארק טראנס במהרה צבר קהל אוהדים גדול שהלך אחרי האומנים ממסיבה לפסטיבל. מהירות הז’אנר משכה באופן לא מפתיע את הקהל הצעיר יותר, התוסס יותר, ובתכלס את כל חולי הנפש שחיפשו תאומים אלקטרונים לפאנק ולמטאל האלטרנטיבי.
קצת על ההיסטוריה של הדארק
אם עלייתו של הטראנס בתחילת שנות ה-90 , הגואה שלט ביד רמה כמוביל הסצינה וכחלוץ מרכזי.
נוצר מצב שהמוטיב המרכזי פרט לקיק והבס היה המלודיה, לרוב מרוממת בשלל סאונדים של סינטיסייזרים שונים, בתקופה בא האנלוג היה חזק (כי היום ממחשב וכרטיס קול בניתם אולפן בסיסי)
נוצר צורך טבעי לגיוון, כזה שהגיע לידי ביטוי ע”י מלודיות אפלות יותר, בנוסף לאופי המינורי והאווירתי החדש שנוצר, נעשה שימוש רב יותר בליווי ובקצב, ופחות בסינטים מנצנצים שמפרקים סולמות ללא הרף.
בשנת 1998 הגיעה מהפכה נוספת מהגרמנים המטורפים שכולנו מכירים X-DREAM
הביאו לעולם את האלבום Radio . רבים וטובים יעידו שזהו אלבום הדארק הראשון
ב2002 המלודיה הישנה והטובה חזרה לקידמת הבמה, אבל הדארק המשיך להתפשט, לכיוון דרום אמריקה. המדינה הראשונה שחיבקה את הז’אנר האפל באהבה הייתה בוליביה. במסיבות בכל רחבי המדינה “שמרו” את הסטים של הדארק לשעות הקטנות של הלילה, ובכך הפתיעה בליינים וסטלנים רבים, מקומיים ומטיילים כאחד באנרגיה החדשה והמכשפת שנוצרה ברחבה. התופעה התפשטה במהרה, ובכל העולם החלו לנגן דארק בשעות הקטנות, שיש לומר הקשות בכל פסטיבל או מחתרת לאיזור הרגליים. בדרום אמריקה גם נוצר הפורסט, או הורגש לראשונה במקומו הטבעי כאשר המסיבות התרחקו מהמשטרה המקומית ונכנסו לג’ונגלים הפראיים.
הדארק לא הכה ביום בהיר, הוא חווה מסע מפוטל ומתפתח עד היום בעצם.

התפתחות תתי הז’אנרים של הדארק טראנס
הדארק פסיי טראנס הוסיף את המלודיה לשאר הכאוס וה-b.p.m הקיצוני. הפורסט, כשמו כן הוא מבשר על עונת היער, או בתירגום מילולי, מוסיקה שמיועדת לטבע בכלל וליער בפרט, שלא תופתעו לשמוע קופים וגשם מטורף כחלק מהסטים של תת ז’אנר זה.
היי-טק (ואל תדמיינו משרד מלא במחשבים ועובדים מיואשים) הוא גם פיתוח מאוחר של הדארק טראנס אשר לווא דווקא לקח את האווירה הקודרת אלא בעיקר את ה b.p.m למקומות בלתי רקידים בעליל, אך במקביל, לטריפ משוגע שבא מדהים בשעות הקטנות של הלילה. ה-neuro לעומתם יותר אקספרימנטלי ופחות נשען על נוסחאות ומלודיות מוסיקליות.
ההבדל בין הז’אנרים השונים של הדארק טראנס
אנסה בנקודות חשובות להבהיר מהו הדארק טראנס:
* הבי פי אם (b.p.m, מהירות הביטים לדקה) – 145-200
* הגיע מדנמרק, רוסיה וגרמניה במקור אבל בגלל החשיפה האדירה שלו והעניין הרב, ישנם לייבלים ויוצרים מסביב לכל העולם.
* הדארק ברובו ז’אנר הרבה יותר מופשט ופחות נוסחתי אז אל תחפשו את ה 32 סיבובים שאחריהם נכנס הסנייר ובאמצע יגיע ברייק לתוך עלייה.
* המהירות וחוסר הצורה מאז ועד היום מושכת קהל צעיר בזכות הגישה הנונ-קומפורמיסטית שלו.
* יש לא מעט ז’אנרים בתוך הדארק כמו הפסיי דארק והפורסט כשהמכנה המשותף ברובם היא האווירה והמהירות שבצורה משמעותית גדולה בהרבה משאר הסגנונות.
* אולי הדבר החשוב ביותר שכדאי שתדעו בדארק טראנס הוא שהז’אנר נוטע להיות רודף מאשר מרומם. במילים אחרות, הוא לא מחפש שתחליפו חיוכים ברחבה, להיפך, הוא רוצה שתצאו למסע אישי ואפל לתוך עצמכם, סוג של טריפ פסיכדלי עמוק שבכל פעם מצליח ליצור חוויה רוחנית שונה.
לייבלים של דארק טראנס
לפני שאנחנו שולחים אותכם לשמוע דוגמאות של המגיה השחורה שהיא הדארק טראנס, הנה טיפ באהבה…
– כל ז’אנר שמעניין אתכם לחקור, תתחילו מהלייבלים הרלוונטים.
נכון שתמצאו פנינים ביו-טיוב שלא תמצאו באף לייבל ובכל זאת, בכדי להכיר את אבות המזון חשוב ללכם ללייבלים החשובים:
שני לייבלים חשובים מדנמרק:
Psytology Records
Parvati Records
מבלגיה:
Lost Theory Records
ומרוסיה:
Insomnia Records
איך דארק טראנס נשמע תכלס
אם נקביל לקולנוע, דמיינו את התפוז המכני מתובל באמריקה איקס, תוסיפו לכל העסק את מומנטו ושימו על האש הכי גבוהה…ופלפל שחור, מרוכז.
או שאתם פשוט יכולים להאזין לדברים הבאים…
לגמרי מבהיר את הנקודה – דארק פסיי
פסייקובסקי הגאון הבלתי מעורער של תרבות הדארק פסיי עם סט היי-טק עוצמתי ואימתני, קלאסי אבל מתחכם.
ולסיום, מהאלבומים הטובים ביותר מבחינתינו לשנת 2010 ולא רק במחוזות של טראנס.