השר לביטחון הפנים גלעד ארדן קיים הבוקר (ה’) מסיבת עיתונאים מיוחדת שבה הציג שינוי מקיף במדיניות האכיפה נגד משתמשי קנאביס. תחת הכותרת “עוברים לאי-הפללה באחריות” הציג ארדן את השינוי שיביא בשורה למשתמשי קנאביס בכמויות קטנות. “מצד אחד אנו לא מוותרים על מרכיב האכיפה הפלילית, אבל מצד שני מעבירים את מרכז המדיניות והכובד לחינוך, להסברה וטיפול”, אמר ארדן.
לפי המדיניות החדשה, במקרה של עבירה ראשונה יינתן קנס, שגובהו טרם נקבע, למשתמש הקנאביס וללא רישום פלילי. במקרה של עבירה שנייה יינתן קנס כפול וגם כאן לא יהיה רישום פלילי. במקרה של עבירה שלישית ייסגר התיק בהסדר מותנה, חוק חדש שהתחיל להיות מיושם בחודשים האחרונים שלפיו לא על כל עבירה ינוהל תיק פלילי ואם האזרח מסכים, הנושא מועבר למסלול שבו המשטרה יש לה אופציות לסגור את התיק ולמחוק את הרישום הפלילי. במקרה הזה, תישקל שלילת רישיון נהיגה או רישיון כלי ירייה במקרה של משתמש קבוע. במקרה של עבירה רביעית, יוגש כתב אישום בהתאם להמלצת המשטרה.
בכל הנוגע לקטינים שייתפסו משתמשים בקנאביס, במקרה של עבירה ראשונה, הוא יופנה לטיפול. בפעם השנייה ייסגר התיק בהסדר מותנה ומעבירה שלישית ויותר, הליך פלילי רגיל בהתאם לשיקול דעתה של המשטרה.
“אנחנו רוצים להמשיך ולחנך את הנוסע ששימוש בסמים הוא דבר מזיק”, אמר ארדן וסייג: “מצד שני, המשטרה – אין לה היום את הכלים להתמודד עם נזקים של שימוש בסמים. אין למשטרה מענה, למשל, לנהגים שנוהגים תחת השפעת סמים ולכן כל שינוי מדיניות חייב לעשות באופן רחב ומקיף. אם הנתונים מראים שלמרות האכיפה הפלילית – לא רק גרם להפחתה בכמות המשתמשים, אז צריך לבחון איך והאם ניתן להוריד את התיוג הפלילי באופן מלא או חלקי”.
“הנושא הזה, תמיד, היה כזה שאני לא מוכן להקל בו ראש ולא מוכן לקבל בו החלטות לא אחראיות, מבלי להבין מה שינוי המדיניות הקיימת יכול לגרום”, הוסיף השר ארדן. “הלגיטימציה לשימוש בסמים רק הלכה וגברה, ומספר המשתמשים עלה. מדובר גם בנושא שצבר תאוצה בשנים האחרונות. נעשה שימוש בקנאביס כחומר משכך כאבים ואני מייחס חשיבות ותומך בדרך שבה ניתן להקל על סבלו של חולה”.
ארדן הדגיש כי “למרות עמדתי התקיפה, במהלך השנים בהחלט פגשתי אנשים נורמטיבים שאין להם שום עבר פלילי שלמעשה משום שנפתח להם תיק פלילי בגין שימוש עצמי אז הסיכויים שלהם להצליח בחיים נפגעו, ואפילו מאוד. כל זה הוביל אותי למסקנה שאני צריך לבחון מחדש את עמדתי והמדיניות הנוהגת בישראל”.
את מסיבת העיתונאים פתח מנכ”ל המשרד לביטחון הפנים, רותם פלג, שהתייחס למסקנות הוועדה שהקים השר ארדן. “הצוות השתכנע באופן חד משמעי שלשימוש בקנאביס יש תופעות מסוכנות – גם ברמה החברתית וגם ברמה הנפשית. כלל האנשים שהציגו בפני הוועדה העידו כי השימוש בחומר הוא מסוכן”, אמר פלג ולאחר מכן הוסיף: “יחד עם זאת, ראינו שבתקופה האחרונה גדל השימוש בקנאביס בעולם והגענו למסכנה שנכון לבחון מחדש את המדיניות”.
הוועדה כללה בין היתר נציגים מהמשרד לביטחון פנים, ממשרד המשפטים, מהרשות למלחמה בסמים ואלכוהול וגורמי מקצוע. הם גיבשו את מסקנותיהם בחודשים האחרונים והגיש אותם בימים האחרונים לשר ארדן ולמנכ”ל המשרד רותם פלג. אם המלצות הוועדה יתקבלו לא תהיה אכיפה פלילית כלפי משתמשים שיחזיקו כמות שתוגדר בהמשך, והעונש שיוטל עליהם יהיה קנס.
הוועדה הוקמה על ידי השר לבחינה מחדש של מדיניות האכיפה, בין היתר לאחר שהוגשה הצעת חוק של ח”כ שרן השכל (ליכוד) ליישום מדיניות של אי הפללה.
הצוות בחן כמה מודלים למדיניות אכיפה כלפי משתמשי קנאביס ברחבי העולם. בדיון שנערך בוועדת הסמים של הכנסת בראשות ח”כ תמר זנדברג (מרצ), הביע נציג הרשות למלחמה בסמים תמיכה במודל הפורטוגלי, שבמסגרתו שימוש ב-25 גרם של סם ומטה לא מטופל כלל בפן הפלילי אלא מופנה לטיפול משרד הבריאות.
בין גורמי המקצוע בוועדה שררה הסכמה להכיל מדיניות של אי הפללה למחזיקים בכמות של מספר גרמים. מהלך יבוצע בתהליך הדרגתי הכולל תחילה יישום זמני של המדיניות החדשה, ולפיכך התנהל דיון על סוגיית הכמות והגידול העצמי.
לכתבה המלאה > www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4913107,00.html